انگل موجود جانداری میباشد که داخل موجود زنده دیگری زندگی مینماید و از آن تغذیه میکند. منظور از انگل روده، موجودات زنده ریزی میباشد که بیشتر کرم روده میباشند و از مواد غذایی بدن شما تغذیه میکنند.
از آنجایی که انگلها شکلها و اندازههای گوناگونی دارند، میتوانند مشکلات بسیاری را ایجاد کنند. بعضی از انگلها غذای شما را مصرف میکنند و سبب میشوند که پس از یک وعده غذایی همچنان گرسنه باشید و نتوانید وزن خود را افزایش دهید. انگلهای دیگر از گلبول های قرمز خون تغذیه مینمایندد و سبب کم خونی میشود. برخی از انگلها تخمهایی میگذارند که سبب خارش، التهاب و حتی بی خوابی میشود. در شرایطی که روشهای درمانی بی شماری را برای درمان مشکلات گوارش و تسکین علائم آن امتحان کردهاید و به موفقیت دست نیافته اید، باید بدانید که انگل گوارش دلیل به وجود آورنده بسیاری از علائم حل نشده و نامشخص میباشد.
در اکثر شرایط، انگل ها دستگاه گوارش را جای زندگی خود قرار می دهند. بعد از مدتی به محل دیگری رفته و در ناحیه جدید نیز سبب به عفونت می شوند.
در این بین کودکان به خاطر حساسیت بدنی بسیار به عوامل خارجی، سیستم ایمنی ضعیف تر و البته رعایت کم بهداشت، به این انگل ها آسیب پذیرتر میباشند. از انگل های شایع در کودکان می توان به کرم کدو، کرمک و کرم گرد اشاره کرد.
ورود انگل به بدن همواره علائم و نشانه هایی را به همراه خواهد داشت که این علائم تشخیص بیماری انگلی را بسیار آسان می کند.
بدلیل خاراندن نشیمنگاه تخم انگل در زیر ناخنها جمع میشود و یا به انگشتان کودک مبتلا میچسبد طفل با گذاشتن انگشتان خود در دهان تخم انگل را وارد دستگاه گوارش خود میکند که این تخم تبدیل به کرم شده و این عمل را خودآلودگی میگویند.
این انگل بوسیله آب و غذای آلوده، البسه و ظروف آلوده، هوا و خاک آلوده هم سرایت میکند.
اکسیور که به آن کرمک هم میگویند بشکل انگل انسان در کلیه نقاط جهان دیده میشود.
علامت مشهود ابتلاء در اثر مهاجرت کرم ماده بارور از سوراخ مخرج به خارج ظاهر میشود.
در نتیجه خروج کرم و حرکت آن در ناحیه مقعد ایجاد تحریک و خارش جلدی میشود و کودکان دچار با خاراندن نشیمن ایجاد زخم و خونریزی میکنند که با اضافه شدن باکتریها شاید زخم چرکی شود.
خارش بیشتر خیلی شدید و هنگام شب بیشتر میباشد، در نتیجه بدلیل بیخوابی کودک میشود که در اثر آن عوارض عصبی مانند خستگی و بیقراری و عصبانیت بروز میکند.
این کرم در گوشت آلوده گاو و گوساله بدرشتی سرسنجاق و حتی نخود هم دیده میشود و دارای رنگی کدر و یا سبز رنگ میباشد.
این شکل کرمها بندبند میباشند و سر آنها دارای چنگک و قلابهای مخصوص میباشد،خیلی ریز بوده و بآسانی دفع نمیشود، اما دائماً در حال تکثیر میباشد و بعد از مدتی بندها مرتباً از راه مدفوع خارج میشوند.
کرم کدو از راه خوردن گوشت خام و نیمه پخته گاو و یا خوک بیماری انسان سرایت میکند.
نوعی که از گاو سرایت میکند، بیماری طولانی است که سبب ناراحتی و ضعف و کم خونی شدید بیمار میشود.
آسکاریس کرمی است دراز، استوانهای شکل و دو انتهای آن باریک برنگ سفید شیری یا گلی رنگ است.
آسکاریس ماده بالغ بطول ۲۰ تا ۴۵ سانتیمتر و بقطر ۳ تا ۶ میلی متر است آسکاریس نر از ماده کوتاهتر و بطول ۱۵ تا ۳۰ سانتیمتر و بقطر ۲ تا ۴ میلیمتر است.
آلودگی به این انگل در همه ی نقاط جهان وجود دارد. ولی در قاره آسیا بیشتر است و یکی از شایعترین بیماریهای انگلی ایران است.
این کرم تخم گذار است.
تخمهای این کرم در سرما و رطوبت و در مقابل پارهای مواد شیمیائی خیلی مقاومند و ممکن است تا ۵ سال زنده بمانند ولی در خشکی و مقابل نور آفتاب بیشتر از چند هفته زنده نمیمانند.