پزشکان بيشتر داروهای ضد اسهال بدون نسخه را برای نوزادان توصیه نمی نمايند. با این حال اگر اسهال نوزاد شما به دليل میکروب و یا انگل باشد شايد پزشک داروهای ضد انگل و یا آنتی بیوتیک را برای نوزادتان تجویز نمايد.
اگر نوزاد شما دچار کم آبی شده باشد ممکن است پزشک نوزاد شما را در بیمارستان بستری کند تا به او مایعات داخل وریدی تزریق کنند. در برخی موارد ممکن است پزشک برای نوزادتان ORS تجویز کند. ORS را می توانید به دستور پزشک از داروخانه ها تهیه کنید.
اگر کودک شما در سنی باشد که بتواند غذاهای جامد بخورد ممکن است پزشک به شما توصیه کند که به نوزادتان سیب و موز بدهید. مادرانی که به نوزادشان شیر می دهند نیز ممکن است مجبور به اعمال تغییراتی در رژیم غذایی خودشان شوند.
نوزادانی که قادر به خوردن غذاهای چرب هستند باید از خوردن مواد خوراکی که اسهال را بدتر می کنند بپرهیزند. این مواد خوراکی عبارتند از
غذاهای چرب
غذاهای با فیبر بالا
فراورده های لبنی
شیرینی از قبیل کیک و کلوچه و نوشابه
اسهالی که توسط عفونت های ویروسی یا باکتریایی ایجاد می شود بسیار مسری است. هر بار که پوشک نوزادتان را عوض می کنید حتما دستهای خود را با آب گرم و صابون بشویید. جایی که پوشک نوزاد را در آن عوض می کنید را تمیز کنید و هر چند وقت یک بار آن را ضد عفونی کنید. تا زمانی که فرزندتان بهبودی کامل به دست نیاورده است او را از خانه بیرون نبرید.
اگر كودك كمتر از سه ماهه به اسهال مبتلا شود بايد به پزشك مراجعه نماييد. در كودكان بيش از سه ماه در صورت پيدايش يكي از علائم زير همراه با اسهال حتما به پزشك مراجعه نماييد
علائم كاهش آب بدن نظير خشكي دهان و عدم خيس كردن پوشك به مدت 6 تا 8 ساعت يا بيشتر
استفراغ
وجود خون در مدفوع يا مدفوع سياه
بي اشتهايي
تب شديد (بيش از 3/38 درجه سانتيگراد براي كودكان بين 3 تا 6 ماهه و 4/39 درجه سانتيگراد براي كودكان بيش از 6 ماه)
از مصرف مايعات شيرين از قبيل آب قند و آب ميوه رقيق نشده بپرهيزيد؛ نوشيدني هايي كه حاوي قند فراوانند موجب جذب مايع به داخل روده ها و تشديد اسهال مي شوند. از مصرف خود سرانه و بدون تجويز داروهاي ضد اسهال نيز اجتناب كنيد.
اگر مصرف مواد غذايي جامد را قبل از ابتلا به اسهال آغازكرده ايد مي توانيد آن را ادامه دهيد. مصرف هر نوع مواد غذايي متشكل از كربو هيدرات هاي مركب نظير برنج، گندم، سيب زميني، نان و غلات كودكان و هم چنين مصرف گوشت بدون چربي، ماست، ميوه جات و سبزيجات بي ضرر است. (اگر كودك موقتا ميل به خوردن ندارد، تا وقتي آب بدن او كم نشده است نگران نباشيد؛ اشتها ظرف يك يا دو روز باز خواهد گشت).
اسهال مي تواند سبب کم شدن آب بدن كودك شده وي را روانه بيمارستان كند. پس نخستين کار بايد دادن مايعات كافي به كودك باشد. با وجود آنكه اسهال اگر به درستي درمان شود به ندرت يك بيماري جدي محسوب مي شود، همزماني آن با استفراغ ممكن است اوضاع را خرابتر كند. بهترين راه اين است كه تغذيه وي را با شير خشك يا شير مادر ادامه دهيد. اگر كودك نمي تواند شير را در دستگاه گوارش نگه دارد با پزشك او تماس بگيريد. پزشك ممكن است محلول الكتروليت مخصوص كودكان (مثل ORS) تجويز كند كه بصورت پودر يا محلول در داروخانه ها موجودند و ممكن است با طعم هاي مختلف با بازار عرضه شوند.اكثر كودكان براحتي آنها را مي نوشند و تحمل گوارشي اين قبيل محلول ها معمولا بهتر از شير مادر يا شير خشك است.
مطالعات نشان داده اند كه كشت هاي باكتريائي زنده كه در ماست وجود دارد يكي از راه هاي بي خطر و مؤثر كاهش شدت و مدت اسهال است. اين يكي از راه هاي ساده درمان اسهال است بخصوص اگر كودك شما از طعم ماست لذت مي برد.
اگر كودك در هر نوبت اسهال احساس ناراحتي مي كند او را در آغوش بگيرد و سعي كنيد او را آرام سازيد. پس از هر بار اسهال او را خشك كنيد و به آرامي از كرم هاي مخصوص يا اكسيد دو زينك استفاده كنيد زيرا اسهال شل و آبكي پوست را تحريك مي كنند.
بر حسب علت اسهال راه کار هاي گفته شده را بكار گيريد. مثلا در اسهال هاي عفوني شستشوي مكرر دست ها بهترين راه دفاعي است. ميكروارگانيسم هايي كه موجب اسهال مي شوند براحتي از دست به دهان مي رسند ( كودك شما مي تواند از به دهان بردن انگشتان پس از لمس اسباب بازي يا ساير اشيا كه قبلا به مدفوع آلوده كودك ديگري آغشته شده بودند دچار اسهال شود). بنابراين دستها را بعد از تماس با پوشك يا بردن كودك به دستشوئي به طور كامل حداقل به مدت 15 ثانيه با صابون بشوئيد. (نيازي به صابون ضد باكتريايي نيست). ميوه جات و سبزيجات را نيز قبل از مصرف به طور كامل بشوئيد زيرا باكتري هاي مضر مي توانند از اين راه نيز انتقال يابند.
پزشکان معمولا داروهای ضد اسهال بدون نسخه را برای نوزادان توصیه نمی کنند. با این حال اگر اسهال نوزاد شما به خاطر میکروب و یا انگل باشد ممکن است پزشک داروهای ضد انگل و یا آنتی بیوتیک را برای نوزادتان تجویز کند.
اگر نوزاد شما دچار کم آبی شده باشد ممکن است پزشک نوزاد شما را در بیمارستان بستری کند تا به او مایعات داخل وریدی تزریق کنند. در برخی موارد ممکن است پزشک برای نوزادتان ORS تجویز کند. ORS را می توانید به دستور پزشک از داروخانه ها تهیه کنید.
خشکی دهان
ادرار کمتر از حد معمول (پوشک نوزاد کمتر و دیر به دیر خیس می شود)
عدم خارج شدن اشک در هنگام گریه کردن
تحریک پذیری
خواب آلودگی غیر طبیعی و یا بی حالی
استفراغ
قسمت نرم بالای سر نوزاد ممکن است به سمت داخل فرو برود
با مشاهده ی هر کدام از علائم بالا بلافاصله به پزشک یا سایر مراکز درمانی مراجعه کنید.
اگر نوزاد شما کمتر از 6 ماه سن دارد و همراه با اسهال یکی از علائم زیر را نیز دارد حتما به پزشک مراجعه کنید.
شکم درد
وجود خون و یا چرک در مدفوع و یا مدفوع سیاه، سفید و یا قرمز
سستی و یا بی حالی
کم شدن حالت ارتجاعی پوست (اگر به آرامی پوست نوزاد را نیشگون بگیرید، مدتی طول می کشد تا پوست به حالت اولیه خود برگردد)
تب 39 درجه و یا بالاتر